Fonds voor Arbeidsongevallen


Fonds voor Arbeidsongevallen 1.0

((vooral) in België)

instelling die zich bezighoudt met de controle van werkgevers en verzekeringsmaatschappijen wat betreft hun verplichtingen bij arbeidsongevallen en daarnaast ook tot taak heeft gelden te innen en uitkeringen te verstrekken in het geval van arbeidsongevallen

Algemene voorbeelden


Het Fonds voor Arbeidsongevallen, dat bij koninklijk besluit nr. 66 van 10 november 1967 werd opgericht, is ontstaan uit een fusie van verscheidene instellingen die zich om verschillende redenen met slachtoffers van arbeidsongevallen bezig hielden.

http://www.fao.fgov.be/site_nl/fat/missions_contrat/missions/missions.html

Zoals bekend houdt België er meerdere stelsels van sociale zekerheid op na: de RSZ dat voor de bezoldigde werknemers moet instaan voor het innen van de bijdragen, terwijl het storten van uitkeringen ressorteert onder het RIZIV (ziekte en invaliditeit), de RVA (werkloosheid, loopbaanonderbreking en brugpensionering), de RDP (pensioenen), de RKW (kinderbijslagen), de RJV (vakantie van bedienden), het FAO (arbeidsongevallen) en het FBZ (beroepsziekten).

http://www.statbel.fgov.be/downloads/lfs_nl.rtf

Het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO) oefent controle uit op de verzekeraars.

http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

In tegenstelling tot het Fonds voor Arbeidsongevallen heeft het Fonds voor Beroepsziekten geen louter controlerende, coördinerende en organiserende functie.

http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

Het technisch comité voor de preventie van het Fonds voor Arbeidsongevallen heeft de organisatie van een campagne in de schoonmaaksector aan een werkgroep toevertrouwd.

http://meta.fgov.be/pdf/pd/nld03.pdf,

De arbeidsongevallen waarin het Fonds voor arbeidsongevallen (FAO) een grote rol speelt. Indien de werkgever geen verzekering tegen arbeidsongevallen heeft afgesloten of in gebreke blijft, vergoedt het FAO immers de slachtoffers. Het FAO controleert ook de uitvoering van de wetgeving door de erkende wetsverzekeraars.

http://riziv.fgov.be/presentation/nl/sec-soc/index.htm